Fedezzük fel Moszkvát tömegközlekedéssel! – metropolitans

Fedezzük fel Moszkvát tömegközlekedéssel! - metropolitans

Fontos jól megválasztani a megfelelő sebességet és látószöget Moszkva felfedezéséhez….

Euronews: megérteni a híreket.
Fizessen elo Európa legnézettebb hírcsatornájára!:http://eurone.ws/13iKL6E
Az euronews 13 másik nyelven is elérheto: http://eurone.ws/19BTVyt

http://hu.euronews.com/2013/08/08/fedezzuk-fel-moszkvat-tomegkozlekedessel
Fontos jól megválasztani a megfelelő sebességet és látószöget Moszkva felfedezéséhez. Építészek szerint egy város igazi arca csak mozgás közben látható. Úgyhogy a megfelelő közlekedési eszköz kiválasztása döntő hatással lehet az egész városnézésre.

Metróval lehet eljutni a leggyorsabban a nevezetességekhez. De érdemes a föld alatt is nyitott szemmel és lassan járni, alaposan végignézni a metróállomásokat. Időnként olyan érzés, mintha egy időgépben ülnénk.

“A Majakovszkaja megállóban például a szovjet ember mindennapjait láthatjuk, mégpedig közvetlenül azelőtt, hogy felszállna az égbe, ezzel szimbolizálva, hogy egyszer az élet gyönyörű lesz” -- mondta Konsztantyin Cserkasszkij, a moszkvai metrómúzeum igazgatója. “A Forradalom téri megálló díszítése pedig a szovjet történelem első húsz évét mutatja be. Először a szocialista forradalom, majd a közvetlenül ezt követő polgárháború szovjet hőseit láthatjuk” -- tette hozzá az igazgató.

A díszítéseknek ma már nem csak esztétikai jelentőségük van. Sok ember simogatja meg az egyik katonához tartozó kutyaszobor orrát. Azt gondolják, szerencsét hoz. A kutyaorrot már fényesre csiszolták a kezek.

“Kezdetben az egyetemisták simogatták vizsga előtt. Aztán egyre többen. Ma már olyan hiedelmek kötődnek hozzá, hogy, mondjuk, gazdagságot hozhat” -- mesélte Konsztantyin Cserkasszkij.

Egy helyi kultúrtörténész és író, Alekszisz Csernorecsenszkij szerint szoborkutyaorr helyett inkább egy roller hozhat szerencsét az utazóknak Moszkvában. A férfi imád a sétálóutcákon ezzel a járművel barangolni. Külön elmélete van arról, hogyan lehet minél több szépséget felfedezni. Az utazókat is csoportokra osztja: ott vannak például a sürgő-forgó “madarak”, és a turistabuszról le nem szálló “mandarinok”.

“Utóbbiak látják ugyan a legjelentősebb épületeket, de a részletekre már nem figyelnek. Van egy másik, magasabb szintje is az idelátogatóknak, nekik nemcsak a városról és a történelemről lehet beszélni, hanem a jelekről is. Ezek a jelek mindenhol ott vannak. Rovaroknak nevezem az ilyen turistákat, mert ők bárhová eljuthatnak” -- jelentette ki Alekszisz Csernorecsenszkij.

Moszkva rejtett avantgárd építészetének felfedezéséhez Alekszisz és csoportja egy másik közlekedési eszközt választott, a biciklit. A túra résztvevőinek jó kondiban kell lenni, harminc kilométert tekernek a tűző napon.

Ráadásul immár bárki biciklire pattanhat Moszkvában. A régóta várt közösségi bérbiciklik ide is megérkeztek. Több tucat dokkolóállomás van, de akkora az igény, hogy hamarosan tovább bővítik a rendszert.

Csak nemrég tűntek fel a moszkvai utcákon az emeletes városnéző buszok. És nemcsak a turisták között népszerűek. Sok moszkvai is felszáll rájuk, hogy az emeletről, teljesen más nézőpontból láthassa saját városát, és eddig rejtve maradt dolgokat is felfedezzen.

Szergej Lavrentyev, abuszokat működtető cég képviselője szerint bár három és fél méter nem tűnhet magasnak, de ilyen szögből az óvárosi épületeknek egészen más az arculatuk, egyediek és varázslatosak.

A villamosok is képesek visszahozni azt a moszkvai hangulatot, amelyben a lovaskocsi volt a legfontosabb közlekedési eszköz, és a szovjet írókat még megihlették a száguldó villamosok. A néprajzos Natalja Leonova ezen felbuzdulva szervez villamosos városnézést.

A villamos a legrégibb tömegközlekedési eszköz Moszkvában, 114 éve nyílt meg az első vonal. Ezért is jó jármű az időutazásra. Olyan távoli pontjait köti össze Moszkvának, amelyek régen még különálló települések voltak, és úgy tartották róluk, messze vannak a belvárostól.

De vannak, akik úgy gondolják, hogy Moszkva igazi arcát hajóról lehet a legjobban felfedezni. A Moszkva folyó -- mint oly sok folyó más fővárosokban -- mindig is nagyon fontos szerepet játszott a város életében. Ezért is épültek a legfontosabb történelmi épületek a folyó partjára.

Find us on:
Youtube http://bit.ly/zr3upY
Facebook http://www.facebook.com/euronews.fans
Twitter http://twitter.com/euronews