Szabadbattyán Egy perc Magyarország

Szabadbattyán Egy perc Magyarország

HANG-ZENE-FILM-IDEA: http://studimax.hu
Facebook: https://www.facebook.com/egypercmagyarorszag/?fref=ts
Weboldal: www.egypercmagyarorszag.hu
Névre szóló zenés ajándék: http://bimbam.hu

Szabadbattyán nagyközség Fejér megyében, a Sárvíz-völgy jobb partján fekszik. Környéke ősidők óta lakott, a régészeti lelőhelyekről bronzkori-, germán, avar- és honfoglaláskori leletek kerültek elő. Az 1300-as években a sárvizi átkelő miatt fontos közlekedési csomópont és vámszedő hely volt.
A település látnivalókban gazdag. Határában találták meg Pannónia legnagyobb késő római villáját, melynek tulajdonosa lehet, hogy éppen az a magas rangú germán személy, akit Seusonak hívtak, és aki a legendás kincsek birtokosa volt. A Kula-torony a hódoltság korát idézi, neve török eredetű, őrtornyot jelent, melyben ma a Fejér Megyei Múzeum római és török kori anyagából látható kiállítás.
A Cifrakert néven emlegetett egykori Battyány kastély parkjában számos botanikai különlegesség és védett növény gyönyörködtette a szemeket. Ma természetvédelmi terület gyönyörű csónakázó tóval és félszáz védett öreg platánfával.
Épített értékei közül kiemelkednek templomai. A Batthyány család által építtetett római katolikus templom homlokzatán a család címere található. A legendás Szent Vendel kápolna Batthyány Emma Róza grófnő jóvoltából ékesíti a települést.
A két és fél évszázada emelt református templom turul szobra a háború áldozatainak állít emléket.
Köztéri szobrai a település központjában található 56- os emlékmű, Széchenyi István mellszobra és a katolikus templom kertjében emelt, háromszáz éves barokk stílusú Nepomuki Szent János szobor.